Evolucija Peugeot logotipa

Da li ste znali da Peugeot ima najstariji amblem među svim proizvođačima vozila na svetu? Lav je prepoznatljivi simbol Peugeot vozila već 174 godine, dok ideja datira još s početka 19. veka, kada je i nastala Peugeot kompanija! Naime, livnici čelika porodice Peugeot bio je potreban logotip koji će simbolisati aktivnost i snagu kompanije- već sam opis asocira na lava! Dodatno, u to vreme lav je bio čest heraldički simbol u Francuskoj, te je komuna iz koje potiče Peugeot porodica takođe na svom grbu imala simbol lava. Tako je lav odabran za simbol jedne od najstarijih auto kompanija na svetu!

Ove godine je Peugeot kompanija rebrendirala svoj prepoznatljiv logotip, a novi neodoljivo podseća na logotip koji su koristili u periodu od 1960. do 1968. godine. Cilj je bio da se novim generacijama prikaže vanvremenski, univerzalni i multikulturalni identitet Peugeot kompanije. I uspeli su u tome! A evo kako je tekao razvojni put logotipa Peugeot kompanije, od njegovog začetka do danas!

Logotip Peugeot kompanije se za dva veka postojanja stalno menjao, uz jednu doslednost- lav je uvek bio tu!

1810-1889.

Godine 1810. porodica Peugeot odlučuje da koristi sliku lava za logotip svoje kompanije, sa ciljem da oštri zubi lava predstavljaju snagu čeličnih proizvoda marke i trajnost kompanije. Krajem 19. veka braća Peugeot unajmljuju zlatara da nacrta amblem za kompaniju i tada kompanija prvi put dobija dizajnirani logotip. Tada je odabran lav koji stoji na streli. Ovaj logotip je registrovan kao zaštitni znak kompanije 1858. godine. Modernizovan je i postavljen u okvir u obliku grba.

1905-1910.

Početkom 20. veka Peugeot prvi put dobija svoj pečat.

1910-1948.

Do 1948. godine Peugeot logotip je ostao relativno isti, ali se drugačije prikazivao na automobilima. U periodu između 1910. i 1927. na Peugeot automobilima bila je aktuelna silueta lava, da bi serija iz 1933. na sebi imala glavu lava otvorenih češljusti.

1948-1955.

Od 1948. godine Peugeot logotip postavlja se na haube automobila. Novi logotip zadržao je simbol lava, koji je prvi put bio redizajniran. Redizajnirani lav bio je postavljen na štit pravougaonog oblika zaobljenih uglova. Celokupan logotip bio je inspirisan grbom bivše francuske regije, Franš-Konte. Peugeot 203 je prvi automobil sa ovim logotipom.

1955-1960.

Godine 1955. brend menja vraća oblik svog logotipa u okvir u obliku štita. Redizajnirani lav inspirisan grbom Franš-Kontea je i dalje tu, a reč Peugeot sada postaje deo logotipa, koji je postavljen iznad glave lava. Ovakav grb se prvi put postavlja na Peugeot 403.

1960-1968.

U ovom periodu nastaje logotip koji će postati inspiracija za logotip Peugeot kompanije od 2021. godine. Brend dramatično menja svoj logotip 1960. godine. Heraldičkog lava menja trodimenzionalna glava lava sa gustom grivom, dok Peugeot natpis i dalje stoji iznad glave. Oblik logotipa i dalje podseća na štit. Boja logotipa je sada bliža bakarnoj.

1968-1975.

Godine 1968. novi logotip je predstavljao modernu, minimalističku verziju prethodnog. Sada je to dvodimenzionalna glava lava, čija šema boja varira od zlatne do hromirane. Ovaj elegantni logotip prvi put je postavljen na Peugeot 504.

1975-1998.

Heraldički lav se vraća u minimalističkom stilu! Ovog puta prikazuju se samo obrisi lava, postavljeni na crnu pozadinu. Ovo je jedan od prvih prepoznatljivih logotipa Peugeot kompanije. Godine 1976. crnu boju pozadine menja plava, kada logotip postaje živopisniji i svetliji.

1998-2010.

Krajem 90-ih predstavljen je novi Peugeot logotip. Lav je sada veći i puniji, sa šapama i hromiranim završetkom. Postavljen je na plavi kvadrat, koji se nalazi iznad natpisa Peugeot koji ostaje deo logotipa. Novi logotip simbolizuje moć kompanije.

2010-2021.

Godine 2010. Peugeot logotip postaje dinamičniji i intenzivniji. Odabran je 3D efekat lava, pojačan metalnom paletom boja. Lavova silueta je samopouzdana i stabilna, dok su slova natpisa izvedena finim elegantnim plavim linijama, koja ostaju ispod lava.

2021-danas

Novi Peugeot logotip je u potpunosti redizajniran u odnosu na prethodni. Neodoljivo podseća na logotip koje je korišćen u periodu od 1960. do 1968. godine. Čini ga otmeni crni grb sa dvostrukim belim obrisima i stilizovanim profilnim portretom lava. Peugeot natpis ostaje deo logotipa, ali se sada vraća iznad glave lava i bele je boje.

Isprobajte prepoznatljiv i tradicionalni lavovski kvalitet Peugeot vozila! Pogledajte našu ponudu ovde!